З 01.01.2028 р. виробники яєць будуть зобов’язані сортувати їх за класами “А” (” екстра” та “екстра свіжі”, 4 дні після знесення) та “В”. Своєю чергою яйця класу “А” потрібно буде сортувати за масою:
- “XL” (“дуже великі”): яйця, маса становить 73 г та більше;
- “L” (“великі”): яйця, маса яких становить 63 г та більше, проте менше 73 г;
- “M” (“середні”): яйця, маса яких становить 53 г та більше, проте менше 63 г;
- “S” (“малі”): яйця, маса яких становить менше 53 г.
Сортування за якістю та масою не вимагається, якщо на виробництві утримуються не більше 350 курок-несучок, а яйця реалізують безпосередньо кінцевим споживачам.
Наказ Мінагрополітики від 07.03.2023 р. № 360 “Про затвердження Вимог до курячих яєць”