Додаток 3 до Детальних правил виробництва органічної продукції (сировини) тваринного походження, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 2016 р. № 241
1. Кормові добавки:
1) вітаміни та провітаміни:
вітаміни, отримані з продукції сільськогосподарського походження;
синтетичні вітаміни, ідентичні вітамінам, отриманим з продукції сільськогосподарського походження, для моногастричних та водних тварин;
2) мікроелементи:
залізо E 1:
– карбонат заліза;
– сульфат заліза моногідрат та/або гептагідрат;
– оксид заліза;
йод E 2 – кальцій йодноватокислий безводний;
кобальт E 3:
– сульфат кобальту моногідрат та/або гептагідрат;
– основний карбонат кобальту моногідрат;
мідь E 4:
– оксид міді;
– основний карбонат міді, моногідрат;
– сульфат міді, пентагідрат;
марганець E 5:
– карбонат марганцю;
– оксид марганцю (II) та оксид марганцю (III);
– сульфат марганцю (II), моногідрат;
цинк E 6:
– оксид цинку;
– сульфат цинку моно- та/або гептагідрат;
молібден E 7 – натрій молібденовокислий;
селен E 8:
– натрій селеновокислий;
– натрій селенистокислий.
2. Зоотехнічні добавки – ензими і мікроорганізми.
3. Технологічні добавки:
1) консерванти:
сорбінова кислота E 200;
мурашина кислота E 236;
форміат натрію E 237;
оцтова кислота E 260;
молочна кислота E 270;
пропіонова кислота E 280;
лимонна кислота E 330;
2) антиоксиданти – багаті на токоферол екстракти природного походження, які використовуються як антиоксидант E 306;
3) емульсуючі та стабілізуючі добавки, згущувачі та гелеутворюючі агенти – лецитин лише органічного походження E 322 (в корм водним тваринам);
4) зв’язувальні речовини і речовини, які запобігають злежуванню:
ферроціанід натрію, максимальна концентрація 20 мг/кг NaCl, обрахована як аніон фероціаніду E 535;
колоїдний кремній E 551b;
кізельгур (діатоміт очищений) E 551c;
бентоніт-монтморілоніт E 558;
каолінові глини, що не містять азбесту E 559;
природні суміші стеаритів і хлоритів E 560;
вермікуліт E 561;
сепіоліт E 562;
натролит фоноліт E 566;
кліноптілоліт осадового походження E 568 (свині, курчата, індики на відкормлення, велика рогата худоба, лосось);
перліт E 559;
5) добавки до силосу:
ензими, дріжджі та бактерії (для виробництва силосу в разі, коли погодні умови не дають змоги забезпечити адекватну ферментацію);
молочна, мурашина, пропіонова та оцтова кислота (для виробництва силосу в разі, коли погодні умови перешкоджають належній ферментації).
4. Сенсорні добавки – ароматичні речовини, що екстраговані із сільськогосподарських продуктів.
5. Кормові мікроелементи мінерального походження:
1) сульфат натрію;
2) карбонат натрію;
3) бікарбонат натрію;
4) хлорид натрію;
5) хлорид калію;
6) літотамнії та мергель;
7) вапнякові морські мушлі;
8) карбонат кальцію;
9) глюконат кальцію;
10) дефторований дікальційфосфат;
11) дефторований монокальційфосфат;
12) монофосфат натрію;
13) фосфат кальцію-магнію;
14) фосфат кальцію-натрію;
15) окис магнію (безводний оксид магнію);
16) сульфат магнію;
17) хлорид магнію;
18) карбонат магнію;
19) фосфат магнію.
6. Інші кормові матеріали:
1) пекарські дріжджі; 2) пивні дріжджі.