Додаток 1 до Детальних правил виробництва органічної продукції (сировини) аквакультури, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 р. № 982
Органічне виробництво лососевих у прісній воді (форель струмкова (Salmo trutta), форель райдужна (Oncorhynchus mykiss), лосось (Salmo salar), голець (Salvelinus alpinus), харіус (Thymallus thymallus), американська озерна форель (або форель сіра) (Salvelinus namaycush), лосось дунайський (Hucho hucho)
Система виробництва – | харчування для систем з відгодовування у господарствах з вирощування об’єктів аквакультури повинне проводитись з відкритих систем. Потік повинен забезпечувати не менш як 60 відсотків насичення киснем для поголів’я та комфорт для них і видалення стічних вод із господарства |
Максимальна щільність – посадки | для не зазначених видів лососевих – менше ніж 15 кг/м3 лосось – менше ніж 20 кг/м3 форель струмкова та форель райдужна – менше ніж 25 кг/м3 арктичний голець – менше ніж 25 кг/м3 |
Органічне виробництво осетрів у прісній воді (сімействоAcipenser)
Система виробництва – | потік води у кожному господарстві з вирощування має бути достатнім для забезпечення добробуту тварин якість води, що витікає, повинна відповідати якості води, що надходить |
Максимальна щільність – посадки | 30 кг/м3 |
Органічне виробництво риби у внутрішніх водах (сімейство коропових (Cyprinidae) та інші пов’язані види в контексті полікультури, включаючи окуня, щуку, сома, сигів, осетра)
Система виробництва – | у ставках для розведення риби, які періодично осушуються, та в озерах. Озера мають бути присвячені виключно органічному виробництву, включаючи вирощування врожаю на сухих ділянках |
зона відлову риби має бути обладнана ділянками з чистою водою такого розміру, який забезпечить оптимальний комфорт для риби. Після відлову риба повинна перебувати в чистій воді | |
забороняється обробка, що включає синтетичні хімікати для контролю гідрофітів та рослинного покриву у водах виробництва | |
“полікультура” з метою відгодовування використовується за умови, що критерії, встановлені в існуючих характеристиках для інших видів озерних риб, застосовуються належним чином | |
Вихід продукції – | загальне виробництво видів обмежується 1500 кг/га за рік |
Органічне виробництво раків (широкопалого Astacus astacus)
Максимальна щільність – посадки | для раків маленького розміру (< 20 мм) – 100 особин на квадратний метр. Для раків середнього розміру (20 – 50 мм) – 30 особин на квадратний метр. Для дорослих раків (> 50 мм) – 10 особин на квадратний метр за умови, що є достатня кількість місць для переховування |
Молюски
Система виробництва – | перемети, плаваючі конструкції, донне розведення, ставні неводи, клітки, піддони, сітки типу “ліхтар”, вертикальні жердини типу “бушо” та інші системи сажалок для розведення мідій на плаваючих конструкціях кількість звисаючих мотузок не має перевищувати одну на квадратний метр поверхні. Максимальна довжина звисаючої мотузки не має перевищувати 20 метрів. Проріджування мотузок не повинно мати місця протягом циклу виробництва. Проте розділення вказаних мотузок дозволяється без підвищення початкової щільності посадки. |