Протягом першої декади осені на вітчизняному ринку живця свиней відзначають помірне послаблення цін закупівлі. Так, за підсумками моніторингу цін на свинину живою масою внутрішні котирування цього тижня втратили 1,4% порівняно з попереднім.
Про це повідомляє прес-служба Асоціації «Свинарі України». «У ході п’ятничних торгів минулого тижня свиней забійних кондицій „розписали“ трохи дешевше ніж в останній тиждень літа: оператори ринку свинини скорегували ціни закупівлі на 0,25−1,5 грн/кг у бік пониження. Тож більшість товарних партій реалізували в межах 45−46,75 грн/кг, а середньоринкова позначка опустилася на 1,4% порівняно з минулим тижнем — до 46,2 грн/кг», — йдеться в повідомленні. Разом з тим, гравці ринку вчергове відзначають регіональну розбіжність цін закупівлі: так, якщо на Сході та в Центрі ціни закупівлі переважно становлять 45−46 грн/кг, то в Західних областях частіше зустрічаються ціни вище середньої. «Дещо відмінний „ціновий клімат“ спостерігається у курортних зонах Південних областей, де ціна закупівлі сягає 48 грн/кг, а реалізацію підтримує „оксамитовий“ сезон», — зазначають аналітики АСУ. Слід наголосити, що частина представників м’ясопереробної галузі відзначило деяке послаблення реалізації з початком осені, більшість відзначає, що ця зміна сезонно очікувана і наразі незначна. «Закупівельники відзначають поступову реабілітацію пропозиції з пониженням температур та підвищення середньої забійної маси тварин. З іншого боку, таке відновлення ще не набуло масового характеру, тож це не вносить дисбаланс у співвідношення попиту та пропозиції промислової свинини», — пояснюють в АСУ.