У попередній статті (див. газету “Все про бухгалтерський облік” № 9 за 2023 р. на стор. 12) ми мали справу з обліком виробництва кормів, їх придбання та заготівлі. Сьогодні поговоримо про облікові нюанси зберігання кормів та їх згодовування тваринам.
Правила зберігання
Позаяк аграрії згодовують тваринам різні види кормів (грубі, соковиті, комбікорми), то вимоги до зберігання кожного виду корму (температурний режим, режим вологості тощо) у відведеному для їх зберігання місці (наприклад, силос — у буртах, сіно — у скиртах, а комбікорм — у звичайних складських приміщеннях) будуть різними.
З огляду на норми ст. 39 Закону України “Про безпечність та гігієну кормів” від 21.12.17 р. № 2264-VIII підприємства зобов’язані:
1) зберігати перероблені корми окремо від неперероблених кормових матеріалів та добавок для запобігання перехресному забрудненню перероблених кормів;
2) використовувати належні пакувальні матеріали, які відповідають вимогам законодавства;
3) зберігати корми в призначених для цього місцях із належними умовами зберігання, доступ до яких мають лише особи, уповноважені підприємством;
4) зберігати корми в належних контейнерах або інших ємностях у спосіб, що дозволяє легко їх ідентифікувати, а також запобігати їх перехресному забрудненню та/або псуванню;
5) утримувати у чистому стані контейнери, інші ємності та обладнання, яке використовується для зберігання, конвеєрного транспортування, оброблення та зважування кормів, а також здійснювати їх належне чищення після використання з мінімізацією залишків мийних та дезінфекційних засобів;
6) мінімізувати псування кормів та не допускати появи шкідників;
7) дотримуватися умов зберігання кормів, зокрема, у разі необхідності підтримувати максимально низьку температуру зберігання для запобігання появі конденсату та псуванню кормів.
Микола ПРОЦЕНКО,
експерт із бухобліку та оподаткування,
м. Львів
Консультація із газети “Все про бухгалтерський облік” № 10 за 2024 р.