Залежно від віку та фізіологічного стану змінюється потреба кролів у перетравному протеїні. Останніми роками норми протеїнової годівлі збільшились у зв’язку із застосуванням інтенсивних методів відтворення і вирощування молодняка: для кроленят до 4 міс, сукрільних і лактуючих кролиць 15—18 г на 100 г корм, од., для ремонтного молодняка і кролиць в період спокою — 12—13 г на 100 г корм. од.
Основним джерелом енергії для кролів є вуглеводи — крохмаль, цукор, органічні кислоти, які вони одержують з кормами. Кролі погано перетравлюють клітковину (до 25 % в грубих і до 50 % в зелених і зернових кормах), але вона має велике значення в регулюванні процесів травлення та мікробного синтезу. Зменшення вмісту клітковини нижче 9 % від сухої речовини корму призводить до захворювання, зниження росту і відтворювальної здатності. Високий вміст клітковини знижує перетравність корму. Рекомендується такий вміст сирої клітковини від сухої речовини корму: для дорослих кролів в період спокою 15—20 %, лактуючих кролиць — 10—15, молодняка — 12—15 %.
Потреба кролів у жирі становить 2— 3,5 г на 100 г корм. од. і, як правило, забезпечується кормами раціону.
З мінеральних речовин для нормальної життєдіяльності найбільше значення має кухонна сіль. її дають з кормами на голову за добу: кроленятам — 0,5 г, дорослим кролям — 1—1,5, сукрільним кролицям — 2, лактуючим — 1—2,5 г. Молодняку в 1— 1,5-місячному віці потрібно 0,3—0,4 % кальцію від сухої речовини корму і близько 0,2 % фосфору. Джерелом кальцію є бобові (конюшина, люцерна, горох та ін.), корми тваринного походження (рибне, м’ясо-кісткове борошно), трава, сіно.
Мікроелементи надходять в організм кролів з кормами.
Кролі відчувають потребу у вітамінах А, D, Е і в окремих випадках В12, решта вітамінів можуть синтезуватись в організмі. Норми каротину для кроленят віком 1—2 міс — 1,8 мг, 2—3 — 2,1, 3—4 — 2,4 і 4—5 міс — 2,7 мг на голову за добу. Кролицям і самцям в період спокою потрібно 1,2 мг каротину, в період парування 1,8 мг, лактуючим кролицям — 3 мг каротину на добу. Щоденна потреба у вітаміні D — близько 100 ІО на 1 кг живої маси. Сукрільним кролицям дають щоденно вітаміну Е по 1,5—2 мг на 1 кг живої маси.
Кролів у достатній кількості забезпечують водою. Потреба в воді залежить від віку, фізіологічного стану (лактуюча кролиця за добу виділяє до 200 г молока). Вона також збільшується при годівлі кролів сухими гранульованими кормами з високим вмістом протеїну. Нестача води знижує поїдання корму, а звідси — приріст живої маси. При годівлі гранульованими кормами кролі випивають 100 г води на 1 кг живої маси, або 200 г на 100 г гранульованого корму. Особливо висока потреба у воді в сукрільних та лактуючих кролиць. Влітку кролиця з приплодом сім кроленят у віці 2—3 міс може випити до 3,5 л води. Взимку воду бажано давати підігрітою до 18 С.
Залежно від умов утримання і забезпеченості кормами у кролівницьких господарствах застосовують комбінований (змішаний) та сухий типи годівлі.
Комбінований тип годівлі передбачає використання концентрованих та білково-вітамінних кормів (соковиті корми, зелена трава, сіно та ін.). На фермі будують спеціальні кормоцехи, в яких готують вологі або напівсухі мішанки. Цей тип годівлі застосовують у господарствах, які мають дешеві корми власного виробництва. До недоліків цього типу відносять великі затрати праці для приготування сумішей, складність механізації підготовки і роздавання кормів, потребу у великій кількості годівниць, які необхідно регулярно чистити та дезинфікувати, великі затрати праці при дво- або триразовому роздаванні кормів.
Сухий тип — це годівля повнораціонними гранульованими кормами. Корми роздають один раз у кілька днів, що дає змогу знизити затрати праці і краще забезпечити механізацію роздавання кормів.
Норми годівлі складають з урахуванням сезону, живої маси, віку та фізіологічного стану. В нормах передбачають загальну поживність, виражену у кормових одиницях, енергетичну поживність, виражену в мегаджоулях обмінної енергії та потреби в перетравному протеїні, кухонній солі, фосфорі, кальції й каротині.
Норми годівлі кролів, на голову за добу
Відповідно до цих норм складають раціони. У цих раціонах дотримуються такого співвідношення кормів, % за поживністю: концкорми — 65, грубі — 20, соковиті — 15.
Орієнтовні добові раціони для кролів (г) при комбінованому типі годівлі
У кожному господарстві уточнюють раціони відповідно до наявності кормів та їх фактичної поживності, а також стану стада. Велике значення має техніка годівлі. Корми роздають по 2—3 рази на день. Вранці дають половину добової даванки концкормів, вдень сіно або траву, ввечері — решту концкормів і силос або коренеплоди.
При використанні повнораціонних гранульованих кормів у годівниці засипають гранули: для молодняка та лактуючих кролиць — на 2—5 днів, для інших груп основного стада і ремонтного молодняка — щоденно, що забезпечує заводську вгодованість тварин. Сіно і траву роздають залежно від поїданості. Обов’язково дотримуються таких правил годівлі: роздають корми суворо у певний час; один корм заміняють іншим протягом 5—7 днів, особливо обережно переходять з сухих кормів на соковиті і навпаки; перші 15 днів після відлучення кроленятам дають ті ж корми, які вони одержували з кролицею; скошену траву згодовують тільки після пров’ялювання; коренеплоди згодовують сирими, очищеними від землі й подрібненими; силос і коренеплоди згодовують у суміші з концкормами; гички коренеплодів та кормової капусти дають вдосталь; зерно кукурудзи, ячменю краще згодовувати подрібненим або плющеним; подрібнену макуху і зернобобові дають у суміші з вологими висівками; зерно бобових за 3—4 год до згодовування намочують.
Орієнтовні раціони для кролів при годівлі повнораціонними гранульованими кормами з добавками (за даними НДІ хутрового звірівництва)