Основними кормами для хутрових звірів є нехарчове м’ясо, кров, свіжі подрібнені кістки, тельбухи, кишки, лівер, м’ясні обрізки, а також нехарчова риба, яку можна згодовувати у вигляді фаршу окремо або з іншими кормами. Використовують також сухі продукти — відходи від переробки м’ясної і рибної промисловості, лялечки шовкопряда. Ними замінюють частину м’ясних кормів. До раціону можна також вводити збиране молоко, обрізки і шматки сиру та відходи переробки молока.
Джерело вуглеводів для хутрових звірів — зерно злакових (овес, ячмінь, пшениця, просо, кукурудза, жито) і бобових (соя, горох, квасоля) культур, а також продукти їх переробки. їх згодовують у вигляді тонкоподрібненого борошна або добре розварених каш. Зерно кукурудзи можна не варити. Макухою і шротами частково замінюють тваринні білки. Соковиті корми (овочі, коренебульбоплоди, баштанні, силос та ін.) є джерелом легкогідролізних вуглеводів.
Норми годівлі дорослих норок протягом року (крім лактації), кДж на голову за добу (за даними НДІ хутрового звірівництва, 1984)
![](http://agro.vobu.ua/wp-content/uploads/2020/09/normi_godivli_norok.jpg)
Норми годівлі дорослих лисиць, кДж на голову за добу (за даними НДІ хутрового звірівництва, 1984)
![](http://agro.vobu.ua/wp-content/uploads/2020/09/normi_godivli_lysyc.jpg)
Норми годівлі дорослих песців, кДж на голову за добу (за даними НДІ хутрового звірівництва, 1984)
![](http://agro.vobu.ua/wp-content/uploads/2020/09/normi_godivli_pesciv.jpg)
Структура кормів у раціонах дорослих звірів у період спокою, % від обмінної енергії раціону
![](http://agro.vobu.ua/wp-content/uploads/2020/09/structura_kormav_hutrovyh.jpg)
Норми годівлі лактуючих самок (за даними НДІ хутрового звірівництва, 1984)
![](http://agro.vobu.ua/wp-content/uploads/2020/09/normi_lactujuchyh.jpg)
Годівля нутрій
При клітковому утриманні основним кормом для нутрії є концкорми, на які припадає 70 % енергетичної цінності раціону. Нутрії добре поїдають та перетравляють зерно злакових і бобових, макуху та комбікорми. Проте раціон з одних концкормів неповноцінний за вмістом білка, в ньому багато кальцію, мікроелементів, майже немає вітаміну А, тому до зерна влітку додають траву, а взимку буряки, трав’яне борошно, сіно, білкові, вітамінні, мінеральні корми. Нутрії добре поїдають і перетравлюють коренеплоди, овочі, картоплю, особливо варену, але давати їх більше 30 % енергетичної цінності раціону економічно недоцільно.
Зелені корми влітку дають у помірній кількості — до 30 % обмінної енергії раціону. Нутрії погано поїдають силос. Найменшу поживність мають грубі корми, які нутрії не стільки їдять, скільки перетирають зубами на дрібні частки. Трав’яне борошно становить 3—10 % обмінної енергії раціону, збільшення її погіршує поїданість і знижує продуктивність. З кормів тваринного походження використовують м’ясо-кісткове і рибне борошно, розмолоті лялечки шовкопряда, сир, збиране молоко, які згодовують з концкормами.
Норми годівлі нутрій (на голову за добу)
![](http://agro.vobu.ua/wp-content/uploads/2020/09/normi_godivli_nutrij.jpg)