Додаток 8
до Інструкції про порядок і умови поставки,
закладення, зберігання і відпуску замороженого м’яса
та списання природних утрат його ваги,
що утворилися при зберіганні та перевезенні
Назва | Відстань перевезень, км | Норми природних утрат у % до маси нетто товару |
М’ясо заморожене (у тушах, півтушах, четвертинах та торгових відрубах) | від 51 до 100 вище 100 | 0,04 Норма збільшується за кожні наступні 100 км на 0,01 % (у період з 1 листопада до 31 вересня) |
М’ясо заморожене в блоках: | ||
запаковане в короби і ящики з гофрованого картону та полімерну плівку | до 400 вище 400 | Норма не застосовується Норма застосовується в розмірі 0,01 % за кожні наступні 100 км (у період з 1 листопада до 31 березня) |
запаковане в інші види упаковки | до 200 вище 200 | Норма не застосовується Норма застосовується в розмірі 0,01 % за кожні наступні 100 км (у період з 1 листопада до 31 березня) |
Примітка. У період з 1 квітня до 31 жовтня щодо замороженого м’яса в тушах, півтушах, четвертинах, торгових обрубах норма природних утрат під час перевезення на відстань до 500 км не застосовується; понад 500 км – норма застосовується в розмірі 0,01 відсотка за кожні наступні 100 км; щодо м’яса в блоках замороженого, упакованого в полімерні плівки, а також у ящики та короби з гофрованого картону, норми природних утрат установлюється в розмірі 50 відсотків, а для інших видів упакування – у розмірі 70 відсотків від норм, передбачених для м’яса, замороженого в тушах, півтушах, четвертинах і торгових відрубах.
Норми природних утрат за наступні неповні 100 км нараховуються в такому порядку: за відстань до 50 км норма не нараховується; за відстань від 51 до 100 км норма нараховується, як за 100 км.
Норми є граничними та використовуються у разі, якщо при прийманні вантажу, що перевозиться в авторефрижераторах, виявлена фактична нестача товару, яка визначається шляхом порівняння маси товару, зазначеної відправником (виробником) у супровідному документі, з фактично прийнятою масою товару, зарахованою у приймальному акті (одержувачем).
Установлені норми природних утрат на м’ясо заморожене розповсюджуються на яловичину, баранину, свинину та ін.