• Портал VOBU
  • Нормативні документи
  • ІПК ДПСУ
  • Онлайн-практикуми
  • Передплата газети
  • Новини футболу

TOMBAR

AgroVOBU
30 років з вами і для вас
На захисті України
Успіх для ВАС!
  • Консультації
    • Безкоштовні консультації
    • Консультації для передплатників
  • Аграрні новини та події
  • Нормативні документи
    • Бухоблік
    • Рослинництво
    • Тваринництво
      • Рибне господарство
    • Органічне виробництво
    • Виноробство
    • Фермери
    • Земля
    • ІПК ДПСУ
  • Довідники
    • Бланки
      • Договори
      • Первинні документи
      • Інші форми
    • Рослинництво
    • Тваринництво
      • Корми
    • Норми природного убутку
    • Техніка
    • Працівники
    • Ціни на основні види сільгосппродукції
  • Експортерам
    • Консультації експортерам
    • Нормативні документи
No Result
View All Result
  • Консультації
    • Безкоштовні консультації
    • Консультації для передплатників
  • Аграрні новини та події
  • Нормативні документи
    • Бухоблік
    • Рослинництво
    • Тваринництво
      • Рибне господарство
    • Органічне виробництво
    • Виноробство
    • Фермери
    • Земля
    • ІПК ДПСУ
  • Довідники
    • Бланки
      • Договори
      • Первинні документи
      • Інші форми
    • Рослинництво
    • Тваринництво
      • Корми
    • Норми природного убутку
    • Техніка
    • Працівники
    • Ціни на основні види сільгосппродукції
  • Експортерам
    • Консультації експортерам
    • Нормативні документи
No Result
View All Result
AgroVOBU
No Result
View All Result
Home Довідники Тваринництво Корми

Норми годівлі корів

04.09.2020
у Корми
0
Норми годівлі корів
0
SHARES
8.2k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Сучасні норми годівлі враховують 24 показники поживності, за якими контролюють повноцінність годівлі корів. Ці норми називають деталізованими, тобто детально враховують потребу тварин у кормових факторах.

Деталізовані норми пристосовані для індивідуально-групової годівлі корів при традиційній або промисловій технології виробництва молока. Середні показники живої маси, надою, жирності молока, кормових факторів і продуктивності прийнято абстрактно з певними порогами коливань. Ці норми використовуються, головним чином, як норми, до яких відносять окремих тварин або виробничо-технологічні групи з урахуванням їх фізіологічного стану і запланованої продуктивності.

Норми годівлі дійних корів живою масою 500 кг, на голову за добу

Норми розраховані для повновікових корів середньої вгодованості в період середини лактації. їх визначають за середньою живою масою корів групи і добовим надоєм молока, переведеного на 3,8—4 % жиру.

Коровам нижчесередньої вгодованості і первісткам необхідно збільшувати норму на 1 корм. од. (10 МДж ОЕ). При визначенні норми годівлі враховують живу масу корів, надій, необхідність надбавок до норми для росту, вгодованості і роздоювання в першому періоді лактації.

У період лактаційно-репродуктивного циклу у корів змінюються обмін речовин і напрямки використання корму — на виробництво молока чи на приріст маси тіла. Виходячи з цього, визначають основні чотири періоди фізіологічного стану корів, різних за умовами годівлі: сухостійний період; перший період лактації (перші 100 днів лактації); другий період лактації (другі 100 днів); третій період лактації (останні 100—105 днів).

Використання корму і можливості виробництва продукції в ці періоди у корів не однакові і завдання по їх годівлі різні.

У сухостійний період функція систем і організму корів спрямована на забезпечення розвитку ембріона, регенерацію білкових тканин, відповідальних за майбутню лактацію, а також на накопичення поживних

речовин у тілі для майбутньої лактації, особливо в перші її тижні. Звідси випливають завдання по годівлі та плануванню надою в перший місяць лактації. З урахуванням їх визначають загальну потребу в енергії для годівлі корів у сухостійний період — на підтримання життя 1—0,8 корм, од. (11—11,5 МДж ОЕ на 100 кг живої маси, плюс на основну продукцію, розвиток плода та резервування речовин у тілі). Потребу на основну продукцію визначають двома шляхами: за запланованим середньодобовим приростом 700—1000 г, залежно від живої маси і планової продуктивності, з врахуванням витрат 5 корм. од. (50—60 МДж) на 1 кг приросту, або за запланованим річним надоєм з розрахунку витрат на кожні 1000 кг молока в майбутній лактації — 1 корм. од. (11 МДж). Решту поживних речовин планують на кормову одиницю.

Потреба тільних сухостійних корів у поживних речовинах з розрахунку на кормову одиницю

В перші 13—18 днів лактації необхідно застосовувати недостатню, стримуючу надій годівлю, що має бути важливою умовою перебудови функцій органів і систем організму корів на виробництво молока. Різниця в енергії між рівнем надою і фактичною годівлею корів у цей період може досягати 3—5 корм, од., Що рівнозначно 6—10 кг молока. Особливо важливо це при дворазовому доїнні й вищесередній вгодованості корів.

Наступний період, з 15—20-го по 100-й день лактації, вважається найбільш сприятливим для одержання максимального надою молока у корів.

Годівля корів у цей період має бути найповноціннішою за поїданням кормів та найвисокоенергетичнішою за концентрацією енергії, протеїну та інших речовин. Це завдання вирішується за рахунок авансування кормів на 2—2,5 корм. од. більше, ніж потреба за фактичним рівнем надою молока. Роздоювання корів з 15—20-го дня — необхідна умова досягнення високої й максимальної продуктивності корів. Впровадження роздоювання забезпечує одержання 43—46 % річного надою за перші 100 днів лактації і загальне збільшення надою на 700—900 кг молока за лактацію.

З 80—90-го дня лактації у корів функція переважного використання корму на виробництво молока слабне і одночасно підвищується функція резервування поживних речовин у тілі. Тому в другому періоді лактації рекомендується планувати таку годівлю, яка б забезпечувала відтворення резервів організму, утримання високого надою і не призводила б до ожиріння корів. Годують їх за нормами відповідно до надою та живої маси. В третьому періоді лактації різко проявляється вплив тільності, помітно затухає лактація і посилюється функція резервування. Головним завданням годівлі в цей період є забезпечення розвитку плода, рівномірне зниження продуктивності, запобігання ожирінню і недогодівлі.

У республіці розроблено і впроваджено силосний, силосно-сінажний і силосно-коренеплідний типи годівлі корів. З метою економії концкормів та підвищення ефективності використання грубих та соковитих кормів рекомендовано широко використовувати раціони з помірною кількістю концкормів.

Орієнтовні раціони для дійних корів з помірною кількістю концкормів

Джерело: Довідник зооінженера. За ред. М.І.Машкіна.— К.: Урожай, 1989

Теги: ВРХКорми
Попередня публікація

Норми годівлі бугаїв-плідників

Наступна публікація

Норми годівлі молодняка ВРХ

Наступна публікація
Норми годівлі молодняка ВРХ

Норми годівлі молодняка ВРХ

No Result
View All Result

Недавні записи

  • Починається подання заявок на отримання субсидій на землю для аграріїв з постраждалих регіонів
  • Українським аграріям нададуть насіння кукурудзи на весняну посівну
  • Перелік вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується за рахунок бюджетних коштів
  • 20 агропідприємств отримають фінансування для розвитку експорту
  • Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств

Останні коментарі

  • ПН на постачання сільгосппродукції – Газета "Все про бухгалтерський облік" до Закон України “Про державну підтримку сільського господарства України”
  • Пальне у сільгоспвиробника: акциз, ліцензія, приймання – Газета "Все про бухгалтерський облік" до Методичні рекомендації щодо застосування спеціалізованих форм первинних документів з обліку виробничих запасів в сільськогосподарських підприємствах
  • Діяльність фермерів стимулюватимуть допомогою з бюджету – Газета "Все про бухгалтерський облік" до Закон України “Про фермерське господарство”
  • Діяльність фермерів стимулюватимуть допомогою з бюджету – Газета "Все про бухгалтерський облік" до Закон України від 24.09.2021 р. № 1788-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств”
  • Оксана до Нацбанк затвердив нормативну базу для запуску системи агрострахування з державною підтримкою

Browse by Category

  • Аграрні новини та події
  • Без рубрики
  • Безкоштовні консультації
  • Бухоблік
  • Виноробство
  • Довідники
  • Договори
  • Експортерам
  • Земля
  • Зерно
  • Інші форми
  • Консультації
  • Консультації для передплатників
  • Консультації експортерам
  • Корми
  • Нормативні документи
  • Нормативні документи
  • Норми природного убутку
  • Органічне виробництво
  • Первинні документи
  • Працівники
  • Рибне господарство
  • Рослинництво
  • Рослинництво
  • Рослинництво
  • Тваринництво
  • Тваринництво
  • Техніка
  • Фермери
  • Ціни
  • Сайт газети
  • Передплатити газету
  • Карта сайту

Copyright © газета "Все про бухгалтерський облік", 2020-2024   тел: (044) 365-02-82, (067) 325-60-58            

No Result
View All Result
  • Консультації
    • Безкоштовні консультації
    • Консультації для передплатників
  • Аграрні новини та події
  • Нормативні документи
    • Бухоблік
    • Рослинництво
    • Тваринництво
      • Рибне господарство
    • Органічне виробництво
    • Виноробство
    • Фермери
    • Земля
    • ІПК ДПСУ
  • Довідники
    • Бланки
      • Договори
      • Первинні документи
      • Інші форми
    • Рослинництво
    • Тваринництво
      • Корми
    • Норми природного убутку
    • Техніка
    • Працівники
    • Ціни на основні види сільгосппродукції
  • Експортерам
    • Консультації експортерам
    • Нормативні документи

Copyright © газета "Все про бухгалтерський облік", 2020-2024   тел: (044) 365-02-82, (067) 325-60-58