Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2010 р. № 164
Природно-сільськогосподарський регіон |
Структура посівних площ (у відсотках) |
|||||||
зернові та зернобобові культури |
технічні культури |
картопля і овоче-баштанні культури |
кормові культури |
чорний пар |
||||
усього |
у тому числі |
|||||||
ріпак |
соняшник |
усього |
у тому числі багаторічні трави |
|||||
Поліський |
35 – 80 |
3 – 25 |
0,5 – 4 |
0,5 |
8 – 25 |
20 – 60 |
5 – 20 |
|
Лісостеповий |
25 – 95 |
5 – 30 |
3 – 5 |
5 – 9 |
3 – 5 |
10 – 75 |
10 – 50 |
|
Північностеповий |
45 – 80 |
10 – 30 |
10 |
10 |
до 20 |
10 – 60 |
10 – 16 |
5 – 14 |
Південностеповий, у тому числі в умовах зрошення |
40 – 82 |
5 – 35 |
5 – 10 |
12 – 15 |
до 20 |
до 60 |
до 25 |
18 – 20 |
Передкарпатський |
25 – 60 |
5 – 10 |
5 – 7 |
|
8 – 20 |
25 – 60 |
10 – 40 |
|
Примітка.
Допустимі нормативи періодичності вирощування культури на одному і тому самому полі становлять:
- для озимих жита і ячменю, ячменю ярого, вівса, гречки – не менше ніж через один рік;
- для пшениці озимої, картоплі, проса – не менше ніж через два роки;
- для кукурудзи в сівозміні або на тимчасово виведеному із сівозміни полі – протягом двох – трьох років поспіль;
- для багаторічних бобових трав, зернобобових культур (крім люпину), буряку цукрового і кормового, ріпаку озимого і ярого – не менше ніж через три роки;
- для льону – не менше ніж через п’ять років;
- для люпину, капусти – не менше ніж через шість років;
- для соняшника – не менше ніж через сім років;
- для лікарських рослин (залежно від біологічних властивостей) – один – десять років