(Додаток до Інструкції про порядок і умови поставки, закладення, зберігання і відпуску замороженого м’яса та списання природних утрат його ваги, що утворилися при зберіганні та перевезенні, затвердженої наказом Державного комітету України з державного матеріального резерву від 07.04.2008 р. № 119)
(у відсотках)
Вид і категорія угодованості м’яса | Заморожування при паспортній температурі повітря в камері | |
мінус 23° C та нижче | вище мінус 23° C | |
Яловичина в півтушах, четвертинах та торгових обрубах: | ||
I категорії | 0,70 | 0,90 |
II категорії | 0,82 | 1,05 |
Баранина в тушах: | ||
I категорії | 0,90 | 1,06 |
II категорії | 0,97 | 1,12 |
Свинина в тушах та напівтушах: | ||
I категорії (беконна) | 0,81 | 0,91 |
II категорії (м’ясна молодняк) у шкірі | 0,81 | 0,91 |
без шкіри | 0,67 | 0,73 |
зі знятим крупоном обрізна | 0,74 | 0,82 |
обрізна | 0,86 | 0,97 |
III категорія (жирна) | ||
у шкірі | 0,67 | 0,73 |
без шкіри | 0,57 | 0,63 |
зі знятим крупоном | 0,62 | 0,68 |
IV категорії (промпереробка): | ||
у шкірі | 0,81 | 0,91 |
без шкіри | 0,67 | 0,73 |
М’ясо всіх видів на кістках та без кісток у блоках | 0,60 | 0,70 |
Примітка.
Дійсні норми природних утрат застосовуються за наявності комерційних актів, де вказується маса цілком від м’яса, яке таяло (з температурою в товщі м’язів мінус 1,5° C і вище).
При надходженні в холодильник частково відталого м’яса з температурою в товщі м’язів вище мінус 8° C (до мінус 1,5° C) усіх видів та категорій вгодованості в тушах, півтушах, четвертинах і блоках норми природних утрат при доморожуванні м’яса до температури повітря в камерах схову застосовуються 0,25 % до маси м’яса, що надійшло; для м’яса з температурою мінус 8° C і нижче при зберіганні в камерах з температурою мінус 15° C та нижче – 0,10 % до маси м’яса, що надійшло.